PANELLAKÁS VILLANYSZERELÉS ÁRAK 2024

2024-ben tán még az eddigieknél is fontosabb, hogy mennyibe is kerül egy lakás villanyszerelés és hogyan alakulnak a panellakás villanyszerelés árak. Az elmúlt időszak bőséges „támogatás-esőjének” megszűnése után igencsak megnőtt a jelentősége az előzetes tervezésnek. Hogy látható legyen, melyik felújítási szakasz, mennyibe is fog kerülni és mivel kalkulálhasson az új tulajdonos a felújítás során.

Egy panellakás vásárlása esetén majdnem biztos, hogy szükség van a panel lakás elektromos rendszerének felújítására. Többségében a mai kor igényeinek nem megfelelő alumínium vezetékek és kábelek cseréje elengedhetetlen. Sajnos nem minden esetben lehet látni ezeket a rejtett hibaforrásokat, és sokan nem is kalkulálnak ezzel. 

Ezért elindítottunk egy mini sorozatot, ami a különböző típusú lakások esetén mutatja be azt, hogy mire figyeljünk, mik lehetnek az árulkodó jelek arra, hogy a panellakás villanyhálózatával foglalkoznunk kell majd.

ELŐZETES KÖLTSÉGBECSLÉS KÉSZÍTÉSE 2024-ES PANELVILLANYSZERELÉS ÁRAKHOZ

Tapasztalatom alapján az érdeklődők és a jövőbeni ügyfeleink is szeretik előre látni, hogy mégis milyen költséggel jár/járhat egy panellakás teljes átvezetékezése. Ez az előzetes költségvetésahogyan mi ezt elneveztük -, tervezéshez nagyon fontos lehet, hiszen sok minden mást is befolyásolhat. Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnék tudni, hogy 2024-ben mennyibe is kerülhet egy panel lakás teljes elektromos hálózat felújítása, akkor jó helyen jársz.

Egy dolog bizton elmondható: a panellakás villanyszerelésének ára 2024-ben már olyan nem olcsó, mint mondjuk 2021-ben. Bár ez utóbbi fogalom igencsak relatív. Annyi azonban bizonyos, hogy ha mást is megcsinálunk/megcsináltatunk a lakásban (pl. festés, burkolás), akkor előtte érdemes (főként panellakás esetén) a villanyszerelési munkálatokat is elvégeztetni. 

Többéves tapasztalatunkkal segítünk, hogy a lehető legjobb megoldást érjük el, a lehető legjobb áron. Ennek első lépéseként érdemes megkeresni bennünket az elérhetőségeinken egy kalkulációért. Ekkor alap adatokat fogunk kérni, amik alapján megállapítjuk a panel pontos fajtáját. Ezután felteszünk pár fontos kérdést, amik alapján a munka elvégzésének lehetőségeit határozzuk meg. S ezután fogunk tudni mondani/írni egy körülbelüli árat, ami már tökéletes ahhoz, hogy a számításokhoz, tervezéshez használni lehessen.

Panellakás villanyszerelés árak - függ az elhelyezkedéstől, a típustól, a régi hálózat kivitelezési módjától
Panellakás villanyszerelés árak - függ az elhelyezkedéstől, a típustól, a régi hálózat kivitelezési módjától

MITŐL FÜGG A PANEL LAKÁS VILLANYSZERELÉS ÁRA 2024-BEN?

Kijelenthető, – főleg ha itt jársz, és keresed a megoldásokat -, hogy a panellakások esetén a vezetékcsere nem egyszerű mutatvány. Sokan mondják, hogy nem lehet ezt, nem lehet azt. Ezeket a híreszteléseket rögtön az elején megcáfolnám, hiszen a több mint 10 éves tapasztalatunknak hála már elég széles körképpel rendelkezünk az egyes paneltípusok lehetőségeit illetően.

A panel átvezetékezésének ára elsősorban attól függ, hogy a kiszemelt lakásunk alkotó elemei, a vasbeton falak melyik házgyárban készültek. Azaz egyszerűbben milyen típusú panelről beszélünk. A 2 nagy alaptípus egymástól merőben eltérő koncepcióval készült már a kezdetek kezdetén. Ezeket úgy ismerhetjük, mint a szovjet típusú panel, és a dán típusú panel (Larsen-Nielsen féle).

Az idő előrehaladtával természetesen megjelentek hazánkban is a saját fejlesztések (mind alaprajz, mind szerkezet esetén). Ennek velejárójaként előkerültek olyan fajtájú lakások is, ahol villanyszerelési szempontból vegyes felvágottal van dolgunk. Ezek a „mixek” elviekben az addigi tapasztalatok alapján a legjobb tulajdonságokat ötvözik. Elviekben…

Panellakás villanyszerelés háttérkép
Panellakás villanyszerelési árak - a képen a dán (Larsen Neilsen féle) típus látható

DÁN TÍPUSÚ PANELLAKÁS VILLANYSZERELÉS ÁRAK 2024-BEN

Kezdjük talán a „legegyszerűbbel”. Az idézőjelet azért a végén még megindokolom. A dán típusú panelek alapvetően gyárilag csövezettek, azaz húzható lakások. Ez tényleg azt jelenti, hogy a panel vasbeton elemek gyártása során csöveket és ehhez kapcsolódó szerelvény dobozokat helyeztek el előre meghatározott helyeken.

Ilyenkor a lehető legjobb esetben csak annyi történik, hogy a régi vezetékeket kihúzzuk, az újakat pedig behúzzuk. De… és akkor itt kell megjegyeznem, hogy azért ez nem ilyen egyszerű. Bizonyosan lesznek elakadások, járhatatlan „útvonalak”. Ilyenkor nagyon fontos a helyismeret, hiszen ezeket a szakaszokat komolyabb rombolás nélkül kell feltárni, vagy kiváltani. És itt lép életbe az, hogy nem lehet mindent csak úgy megtenni a falakkal.

Egyöntetűen kijelenthető azonban, hogy ezek a felújítások „egyszerűbb” kivitelezések. Elmondható, hogy ezek a lakások statisztikai alapon és 2024 év elején 13.000-16.000,- Ft/nm áron számolhatók. A „bűvös” négyzetméterárakról lentebb még írok. Természetesen sok minden függ az elképzelésektől, de egy kiindulási alapnak ez már tökéletes lehet.

Szovjet típusú panellakás villanyszerelési árak
Panellakás villanyszerelési árak - a szovjet típusú panelek árai némiképp drágábbak

SZOVJET TÍPUSÚ PANELLAKÁS VILLANYSZERELÉS ÁRAK 2024-BEN

A másik nagy „család” azok az úgynevezett szovjet típusú panelek. Ezek esetében néhány dolog máshogy nézett ki, talán kevésbé voltak variálhatók az elemek és a lakások a dánhoz képest. Villanyszerelés szempontjából ezek az úgynevezett „MMFALAS” változatok. Ezek gyakorlatilag a duplaszigetelt kábeleket és vezetékeket jelentik, amik a kor műszaki megoldásai által a falakba tehetők voltak.

Ezért ezekben a típusú lakásokban az eredeti nyomvonalakat a falazatban gyárilag kialakított kisebb-nagyobb hornyokban, a vékonyabb falak feletti-melletti-alatti illesztési résekben, a panel elemek közötti hézagokban, a házgyári elemek találkozásánál az úgynevezett kikönnyítésekben vagy az eredeti műanyag kábelcsatornákban találjuk meg. Már ha megtaláljuk, és ha használták ezeket…

Az idők és a gyártási technológiák fejlődésével ezek a típusok is változtak, fejlődtek. De egységesen megállapítható, hogy eredeti kialakításuknál fogva „bennük” nehezebb a villanyszerelési felújítási munka. Ezért az ár is drágább általában, 14.000-17.000 Ft/nm kialakítástól függően. Itt is nagyon fontos, hogy ez csak egy kalkuláció, és a pontos árajánlathoz itt is látni kell a lakást és megismerni az igényeket.

PANELNEK NEVEZETT, DE NEM HÁZGYÁRI PANELLAKÁSOK VILLANYSZERELÉSI ÁRAI 2024-BEN

A fentieken kívül léteznek még olyan lakások, amiket a köznyelv panelnek hív. Ezeknek annyi közük mindenképpen van a fentebb tárgyalt szovjet és dán típusú panelekhez, hogy nagyüzemben készültek, és sok családnak nyújtanak otthont.

Ezek közé tartoznak például a magányos tömbként kiemelkedő zsaluzott lakások, ahol a válaszfalak téglából vagy gipszből készültek. A sokszor alacsonyabb úgynevezett kispaneles lakások, amiket már a ’60-as évektől gyártottak és építettek, és közös tulajdonságuk, hogy szép vastag vakolat fedi a falakat a legtöbb esetben. Valamint több, kísérleti típus is, aminek meghatározásában a pontos cím van segítségünkre.

A különböző típusok itt is különböző lehetőségeket tartogatnak, és az elektromos hálózat felújítására több megoldás is kínálkozhat. A villanyhálózat felújításának árai ez esetben pontosan nem is határozhatók meg, de tapasztalataink alapján a fenti árak mérvadók lehetnek ez esetben is.

EZEK A BŰVÖS VILLANYSZERELÉSI NÉGYZETMÉTER ÁRAK

Nagyon fontos kiemelnem, hogy fenti négyzetméter alapú árak tájékoztató jellegűek. Az elmúlt évek során felgyülemlett adatmennyiség felhasználásával és aktualizálásával, statisztika alapján az egyes típusú lakásokra annak címe és a körülbelüli igények ismeretében számolható egy előzetes költségbecslés. Ez tökéletesen használható arra, hogy nagyjából belőjük a felújítás tervezésénél, mire is kell számítanunk a panellakás villanyszerelésével kapcsolatban.

Ezt szoktuk mi négyzetméterre átszámolni az egyszerűség kedvéért, és amikor az érdeklődők megkérdezik, ezt szoktuk „prezentálni”. Természetesen egy személyes felmérés keretében átbeszéljük az igényeket és a lehetőségeket, hogy a legoptimálisabb megoldást találjuk meg. (Adott esetben digitális megtekintésben is partnerek vagyunk, felkészültünk az ilyen jellegű kérésekre is.) A felmérés után tudjuk meghatározni a kivitelezés menetét, a szükséges anyagokat és egyéb paramétereket, amiből összeadódik a végleges ajánlati ár.

Keress meg minket kérdéseiddel a kapcsolatfelvételi űrlapunkon.

MIT TARTALMAZNAK A PANELLAKÁS VILLANYSZERELÉS ÁRAK?

1. ANYAGKÖLTSÉG

A lakás villanyszerelésének – és egyébként a legtöbb ingatlan esetében ez így van kisebb nagyobb mértékben – egy jelentős tétele az anyagköltség. De mi tartozik bele esetünkben? És tartalmazza-e a fenti előzetes költségbecslés ezt?

Praktikus okokból az anyagbeszerzést mi magunk intézzük, ezért árat is úgy számolunk és adunk, hogy az tartalmazza a szükséges anyagokat. Természetesen nem zárkózunk el egyéb megoldásoktól sem – volt már rá példa -, de nagyon fontos, hogy azokat a fajtákat és típusokat kell beszerezni, amiket kérünk. Mert bizonyos esetekben csak azokkal lehet jól és hatékonyan dolgozni. Bizony így van, kábel és kábel között is van különbség…

A villanyszerelés négyzetméterára az előzetes költségbecslés esetén is tartalmazza ezt. Ide tartoznak a vezetékek és kábelek a megfelelő méretben és mennyiségben. A lakáselosztó doboz, a kismegszakítók, az áramvédőkapcsolók. A stukatúrgisz, a szerelvénydobozok, a wagók és sok minden más apróság is, ami szükséges a felújítás közben.

2. MUNKADÍJ

Másik fontos összetevője egy lakás villanyszerelési árának a munkadíj. Több mindentől is függ, hogy miként kerül kikalkulálásra az ajánlati ár. Itt azért néha igen összetett számításokra is szükség lehet.

De alapvetően elmondható, hogy a lakás méretétől, a kialakítás módjától és az elképzelésektől függően 2-3-4 ember is szükséges lehet ahhoz, hogy az eredeti munkarendben, 1 hét alatt, hétfőtől-péntekig végezzünk az alapszereléssel, és utánunk biztosan jöhessenek a többiek, és megfelelő ütemben haladhasson a felújítás.

Fontos tudni rólunk, hogy mindig heti bontásban gondolkozunk. Ennek egyszerű okai vannak. Egyrészt a hétvégén egy panelban általában nem lehet hangos felújítási munkálatokat végezni. Másrészt a tapasztalatok alapján 1 hét alatt szinte minden lakás alapszerelése elvégezhető. Ehhez megfelelő számban, és ehhez igazított, számonkérhető és pontos időbeosztás szerint dolgozunk.

3. SZERELVÉNYEZÉS

Időben a szerelvényezés gyakorlatilag a munka befejező része. Ez a költözés előtti utolsó villanyszerelő momentum. Ekkor tesszük fel a kiválasztott kapcsolókat, konnektorokat és a lámpákat is. Általánosságban elmondható egy napot érdemes rászámolni, mert ez az a munkafolyamat, amikor már nagyon precíznek kell lennünk. A tisztaságra ügyelni, a falakra vigyázni szükséges, ezért nem lehet csak úgy összecsapni.

MIT NEM TARTALMAZNAK A LAKÁS VILLANYSZERELÉSI ÁRAK?

A villanyszerelés esetén az egyik legutolsó és leglátványosabb momentum a konnektorok, kapcsolók és lámpák szerelése, azaz a fentebb leírt szerelvényezés. Az árajánlatunk, de az előzetes költségbecslésünk négyzetméterára is minden esetben tartalmazza az alapszerelés munkadíját, a szükséges anyagok költségét és a szerelvényezések díját is.

Viszont nem tartalmazza a konnektorok, kapcsolók és a lámpák árát és azok beszerzésének díját. Azonban megbízható dugalj-kapcsoló családokat nagyon szívesen ajánlunk, és a megrendelésben is segítünk. Az érdek közös: hiszen ha a felszerelésük napjára hiánytalanul minden a helyszínen van, az mindenkinek tökéletes.

Lámpák beszerzését és annak kifizetését szintén az ügyfelünkre bízzuk. Szívesen segítünk itt is a választásban irányszámokkal és útmutatókkal (színhőmérséklet, fényerősség). De valójában a pénztárca és a képzelet szab csak határt a választásnak. Érdemes felkeresni a nagyobb áruházakat, és megnézni élőben is a lámpákat. Bár időt kell rá szánni, de így megkímélhetjük magunkat a csalódástól.