Panellakás vezetékcsere – jelek

Panellakás vezetékcsere - jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen?

Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása alkalmával az eladó nem tudja (vagy nem akarja tudni?), hogy az adott lakás elektromos (villamossági) szempontból problémás lehet. Mivel az új tulajdonos gépesített igényei merőben eltérhetnek a lakás jelenlegi adottságaitól, fontos tisztában lenni azzal, hogy mi is várhat ránk, ha birtokba vesszük a lakást.

Ehhez jelenthetnek fogódzót a rövid videóim, amikben különböző lakások esetén mutatom be, hogy ott mik voltak azok a „nyomok”, amik bizonyosan mutathatják azt, hogy a vásárlás után dolgunk lesz az elektromos rendszerrel, panellakás vezetékcsere mindenképpen szükséges lesz.

1. LAKÁSELOSZTÓ – ELOSZTÓ DOBOZ – ELOSZTÓ TÁBLA

Bármelyik nevén is hivatkozzunk rá, általában a legbiztosabb jel a lakáselosztó táblája vagy szekrénye, az első videó általában mindig ezzel kezdődik. Ha réginek tűnik vagy igazából az is, régiek benne kívülről is a kismegszakítók, akkor elég nagy rá az esély, hogy itt bizony még nem volt panellakás vezetékcsere.

Ez önmagában természetesen még nem jelent semmit sem, hiszen lehet az elektromos hálózat megfelelő állapotú. A ’70-es, ’80-as évek színvonalán még kifogástalanul is funkcionál. Ha azonban annál több és nagyobb teljesítményű elektromos gépet szeretnénk üzemeltetni, nem tudjuk majd megkerülni a panel villanyvezetékeinek minimum felülvizsgálatát.

Panellakás vezetékcsere - jelek - szép rózsaszín lakáselosztó, jó régi kismegszakítókkal - az egyik legfontosabb jel
Panellakás vezetékcsere – jelek – szép rózsaszín lakáselosztó, jó régi kismegszakítókkal – az egyik legfontosabb jel

2. KONNEKTOROK (DUGALJAK) – KAPCSOLÓK

Ha százalékosan szeretném meghatározni, hogy mik azok a pontok, amik mutatják, hogy a lakásban a villanyhálózat még a régi, akkor a különböző típusú dugaszoló aljzatok (konnektorok) és kapcsolók foglalják el a második helyet a listán. Ezek is elég biztosan figyelmeztetnek rá, hogy panellakás vezetékcsere fog kelleni.

Természetesen problémás lehet, hogy néhány helyen a dugaljak (konnektorok) vagy kapcsolók már le vannak cserélve, ezért ezekből kiindulni nem lehet. Ilyenkor javasolt körbe nézni, hogy egyéb jelek fellelhetők-e. Ha több nyom is van, akkor egyre bizonyosabbak lehetünk benne, dolgunk lesz a villannyal.

Érdemes több videót is megnézni, mert a régi típusú/fajtájú konnektor (dugalj)-kapcsoló családokból szerencsére túl sok nincs. Bár a különböző helyszínek miatt azt gondolhatnánk, hogy sok az eltérő. De tulajdonképpen adott időszakban csak adott márkákat lehetett vásárolni, ezért a legtöbb lakásban ezeket szerelték.

3. LÁMPA KONNEKTOR ÉS „SZÁRÍTÓKÖTÉL”

Főleg panellakásokban találkozhatunk vele (csúsztatott zsalus, vagy vakolatos kispanelos lakások esetén ez nem jellemző), a lámpák dugvillával vannak csatlakoztatva egy mennyezet alatti dugaszoló aljzatba. Többnyire a kapcsoló felett, de elhelyezkedése elsősorban a lakás típusától függ.

Bár ennek megléte elég biztos jelzés, de nem 100%, hogy a lámpáknál megtalálhatók még ezek a kialakítások. Sokszor vannak eltüntetve, bepótolva, leszedve, összekötve a falban a kábel-vezeték. Sajnos ezek már nem láthatók, de melegágyai lehetnek egy-egy későbbi meghibásodásnak.

Panellakás vezetékcsere – jelek – a lámpa szárítózsinórja és a kapcsolt dugalj

4. MÓKOLÁSOK, KÁBELEK IDE-ODA

És végül a különböző mókolások (kábelek, hosszabbítók össze-vissza, falból ki, falba be, stb.), bár ezek már nem jelentenek bizonyosságot, mégis adott esetben utalhatnak arra, hogy itt bizony valami turpisságról van/lehet szó.

Ilyen esetben fontos – ha egyéb dolgok nem is utalnak problémára -, hogy legalább egy villamos biztonsági felülvizsgálatot elvégeztess. Ez utóbbi nagyon fontos lehet, hiszen megmutatja, milyen biztonsági kockázatok lehetnek a lakásban. Amik egyébként más formában nem látszanak (nincsenek a régi hálózatra utaló nyomok).

PANELLAKÁS VEZETÉKCSERE – videók a Youtube-on

Az elkészült videók mindegyikénél elmondható, hogy az adott rendszer még a régi volt. Nézzetek minél több videót, hogy minél több oldalát ismerhessétek meg ezeknek a jeleknek. Ezek arra utalhatnak, hogy a panellakás elektromos hálózata még a régi, és dolgotok lesz vele.

Amit ezekben a viedókban látsz, igen nagy valószínűséggel előfordulnak majd más lakásokban is (belvárosi, régi polgári, stb.), nagyon jó alapot szolgáltatva ahhoz, hogy felismerhesd őket.

Használjátok egészséggel!

PANELLAKÁS VEZETÉKCSERE – videók a Youtube-on
Kiváló
59 vélemény alapján
István Kovács
István Kovács
2023.10.31.
A barátom ajánlotta Pétert. Panel lakás teljesítménybővítésével kapcsolatban végetek nálam munkát. Nagyon megvoltam elégedve, nagyon korrekt volt! Csak ajánlani tudom!
Peter Baglyos
Peter Baglyos
2023.10.09.
Panel lakás teljes szerelésével, illetve hálózat bővítéssel kapcsolatban kerestük meg őket. Végül Horváth Tamás végezte a munkát nálunk. Nagyon felkészült, lelkiismeretes, jó munkát végző, jó áron dolgozó csapat. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Tibor Sebők
Tibor Sebők
2023.10.03.
Teljesítménybővítés miatt kerültünk kapcsolatba. Korrekt felmérés, az igényeinknek tökéletesen megfelelő megoldási javaslat amivel ráadásul sokat sikerült megtakarítanunk. Ajánlom mindenkinek.
Bence Szabó
Bence Szabó
2023.10.02.
Péter a kapcsolatfelvételtől kezdve a munkálatok befejezéséig végtelen profizmust mutat. Munkájukra jellemző a precizitás, pontosság és ügyfélközpontúság. Tudásukkal, tapasztalatukkal segítenek abban, hogy valóban "minden a helyére kerüljön". :)
Csaba Farkas
Csaba Farkas
2023.09.30.
Az előző lakásomban is ők végezték a felújítást, egyszer talán lesz családi házam is, remélem azt is tudjátok majd vállalni 😀. Profi munka, szimpatikus hozzáállás (és a blogon is jó a tartalom). Köszönöm az elvégzett munkát!
Panna Béda
Panna Béda
2023.09.26.
Péter kiváló szakember, mindenkinek ajánlom, aki lakásfelújítás előtt áll. Minden elképzelésünket meg tudta valósítani. Precízen dolgozott, és el is készült határidőre a munkával.
Andrea Williger
Andrea Williger
2023.09.11.
Minden a megbeszéltek szerint történt, precízen, pontosan, időre. Maximálisan meg vagyunk elégedve a elvégzett munkával. Nagyon korrekt, csak ajánlani tudom.
Éva Lukácsi
Éva Lukácsi
2023.07.13.
Fiúk! Nagyon köszönöm az Anyukám lakásában, de főleg a hétvégi házában és körülötte végzett "életmentő" munkátokat! Hatalmas örömet okoztatok nekünk! Éva

Hasonló cikkek

Regisztrált villanyszerelő

Regisztrált villanyszerelő

Amikor például teljesítménybővítést szeretnénk, egy regisztrált villanyszerelő a mi emberünk. Teljesítmény bővítéssel – amper bővítés, áram bővítés, villanyóra bővítés néven is találkozhatunk az interneten. Egy

Panellakás vezetékcsere - jelek

Panellakás vezetékcsere – jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen? Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása

Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 502 2860
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések