Panellakás vezetékcsere – jelek

Panellakás vezetékcsere - jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen?

Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása alkalmával az eladó nem tudja (vagy nem akarja tudni?), hogy az adott lakás elektromos (villamossági) szempontból problémás lehet. Mivel az új tulajdonos gépesített igényei merőben eltérhetnek a lakás jelenlegi adottságaitól, fontos tisztában lenni azzal, hogy mi is várhat ránk, ha birtokba vesszük a lakást.

Ehhez jelenthetnek fogódzót a rövid videóim, amikben különböző lakások esetén mutatom be, hogy ott mik voltak azok a „nyomok”, amik bizonyosan mutathatják azt, hogy a vásárlás után dolgunk lesz az elektromos rendszerrel, panellakás vezetékcsere mindenképpen szükséges lesz.

1. LAKÁSELOSZTÓ – ELOSZTÓ DOBOZ – ELOSZTÓ TÁBLA

Bármelyik nevén is hivatkozzunk rá, általában a legbiztosabb jel a lakáselosztó táblája vagy szekrénye, az első videó általában mindig ezzel kezdődik. Ha réginek tűnik vagy igazából az is, régiek benne kívülről is a kismegszakítók, akkor elég nagy rá az esély, hogy itt bizony még nem volt panellakás vezetékcsere.

Ez önmagában természetesen még nem jelent semmit sem, hiszen lehet az elektromos hálózat megfelelő állapotú. A ’70-es, ’80-as évek színvonalán még kifogástalanul is funkcionál. Ha azonban annál több és nagyobb teljesítményű elektromos gépet szeretnénk üzemeltetni, nem tudjuk majd megkerülni a panel villanyvezetékeinek minimum felülvizsgálatát.

Panellakás vezetékcsere - jelek - szép rózsaszín lakáselosztó, jó régi kismegszakítókkal - az egyik legfontosabb jel
Panellakás vezetékcsere – jelek – szép rózsaszín lakáselosztó, jó régi kismegszakítókkal – az egyik legfontosabb jel

2. KONNEKTOROK (DUGALJAK) – KAPCSOLÓK

Ha százalékosan szeretném meghatározni, hogy mik azok a pontok, amik mutatják, hogy a lakásban a villanyhálózat még a régi, akkor a különböző típusú dugaszoló aljzatok (konnektorok) és kapcsolók foglalják el a második helyet a listán. Ezek is elég biztosan figyelmeztetnek rá, hogy panellakás vezetékcsere fog kelleni.

Természetesen problémás lehet, hogy néhány helyen a dugaljak (konnektorok) vagy kapcsolók már le vannak cserélve, ezért ezekből kiindulni nem lehet. Ilyenkor javasolt körbe nézni, hogy egyéb jelek fellelhetők-e. Ha több nyom is van, akkor egyre bizonyosabbak lehetünk benne, dolgunk lesz a villannyal.

Érdemes több videót is megnézni, mert a régi típusú/fajtájú konnektor (dugalj)-kapcsoló családokból szerencsére túl sok nincs. Bár a különböző helyszínek miatt azt gondolhatnánk, hogy sok az eltérő. De tulajdonképpen adott időszakban csak adott márkákat lehetett vásárolni, ezért a legtöbb lakásban ezeket szerelték.

3. LÁMPA KONNEKTOR ÉS „SZÁRÍTÓKÖTÉL”

Főleg panellakásokban találkozhatunk vele (csúsztatott zsalus, vagy vakolatos kispanelos lakások esetén ez nem jellemző), a lámpák dugvillával vannak csatlakoztatva egy mennyezet alatti dugaszoló aljzatba. Többnyire a kapcsoló felett, de elhelyezkedése elsősorban a lakás típusától függ.

Bár ennek megléte elég biztos jelzés, de nem 100%, hogy a lámpáknál megtalálhatók még ezek a kialakítások. Sokszor vannak eltüntetve, bepótolva, leszedve, összekötve a falban a kábel-vezeték. Sajnos ezek már nem láthatók, de melegágyai lehetnek egy-egy későbbi meghibásodásnak.

Panellakás vezetékcsere – jelek – a lámpa szárítózsinórja és a kapcsolt dugalj

4. MÓKOLÁSOK, KÁBELEK IDE-ODA

És végül a különböző mókolások (kábelek, hosszabbítók össze-vissza, falból ki, falba be, stb.), bár ezek már nem jelentenek bizonyosságot, mégis adott esetben utalhatnak arra, hogy itt bizony valami turpisságról van/lehet szó.

Ilyen esetben fontos – ha egyéb dolgok nem is utalnak problémára -, hogy legalább egy villamos biztonsági felülvizsgálatot elvégeztess. Ez utóbbi nagyon fontos lehet, hiszen megmutatja, milyen biztonsági kockázatok lehetnek a lakásban. Amik egyébként más formában nem látszanak (nincsenek a régi hálózatra utaló nyomok).

PANELLAKÁS VEZETÉKCSERE – videók a Youtube-on

Az elkészült videók mindegyikénél elmondható, hogy az adott rendszer még a régi volt. Nézzetek minél több videót, hogy minél több oldalát ismerhessétek meg ezeknek a jeleknek. Ezek arra utalhatnak, hogy a panellakás elektromos hálózata még a régi, és dolgotok lesz vele.

Amit ezekben a viedókban látsz, igen nagy valószínűséggel előfordulnak majd más lakásokban is (belvárosi, régi polgári, stb.), nagyon jó alapot szolgáltatva ahhoz, hogy felismerhesd őket.

Használjátok egészséggel!

PANELLAKÁS VEZETÉKCSERE – videók a Youtube-on
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hasonló cikkek

Regisztrált villanyszerelő

Regisztrált villanyszerelő

Amikor például teljesítménybővítést szeretnénk, egy regisztrált villanyszerelő a mi emberünk. Teljesítmény bővítéssel – amper bővítés, áram bővítés, villanyóra bővítés néven is találkozhatunk az interneten. Egy

Panellakás vezetékcsere - jelek

Panellakás vezetékcsere – jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen? Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása

Picture of Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 502 2860
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések