Villanyvezeték cseréje panelban

Villanyvezeték cseréje panelban

VILLANYVEZETÉK CSERÉJE PANELBAN – JELEK, TÍPUSOK, LEHETŐSÉGEK

A villanyvezeték cseréje panelban több szempontból is kényes téma lehet. Időnként fellángolnak a viták arról, hogy mit szabad és mit nem tenni a panel lakások falaival (horonyvágás, horonyvésés, horonymarás, fúrás, stb.). Ez egy külön álló cikket is megérdemel, de egyébként nagyon jó videók készültek már erről az utóbbi években.

Kellő odafigyeléssel, megfelelő szerszámokkal, és nem utolsósorban sok tapasztalattal, az adott panellakás lehetőségeinek ismeretével esztétikusan elkészített, biztonságos elektromos hálózat építhető. Ezzel pedig egy modern, minden igényt kielégítő otthon alapjait teremthetjük meg a panellakás elektromos hálózatának újrahúzásával.

MIKOR AKTUÁLIS EGY PANELLAKÁS VEZETÉKEINEK CSERÉJE?

Egy dologban biztosan megegyezhetünk: már a legfiatalabb még alumínium kábellel/vezetékkel szerelt panelek vagy paneles építmények is 30 év felettiek. Többségük azonban a 70-es, 80-as években „emelkedett” a föld fölé, így például a burkolatokon kívül már az elektromos kiépítettség sem felel meg a modern kor kívánalmainak.

Készültek a ’90-es évekelején már olyan házgyári lakások, amiket már réz vezetékekkel, kábelezéssel szereltek. Nincs sok belőlük, de léteznek.

Panellakás régi vezeték-összekötései. Épek, de érintésre a szövetszigetelés már porlad. A képen látható összekötés még a "jobbik fajtából" való, nem volt hozzányúlva az elmúlt 40 évben.
Panellakás régi vezeték-összekötései. Épek, de érintésre a szövetszigetelés már porlad. A képen látható összekötés még a „jobbik fajtából” való, nem volt hozzányúlva az elmúlt 40 évben.

Sajnos esélyes, hogy ez a hálózat már elavult. Ennek lehetnek már látszó nyomai, mint a például alant a képen látható konyhai dugaszoló aljzat. De szunnyadhatnak a felszín alatt olyan problémák, amiket csak hosszabb távon veszünk észre, illetve tapasztalhatunk. Ezért egy ilyen panellakásban a meglévő villanyvezetékeket már további gépekkel (sütő, főzőlap, klíma) terhelni életveszélyes.

Ha csak kicsi kétely is felmerül bennünk, hogy valamilyen probléma lehet a közel 40 éves panel lakás elektromos hálózatával, akkor valamilyen megoldást találnunk kell. 0. lépésként például átnézethetjük, és/vagy lemérethetjük a hálózatot, hogy megismerjük, valós-e félelmünk.

Szabad szemmel is jól látható volt. Égett konnektor a panellakás konyhájában.
Szabad szemmel is jól látható volt. Égett konyhai dugaszoló aljzat a panellakásban. Sok esetben már csak a villanyvezeték cseréje panelban a megoldás.

MILYEN JELEK UTALHATNAK ARRA, HOGY A PANELLAKÁSBAN VEZETÉKCSERE SZÜKSÉGES?

Két részre kell osztanom az ezzel kapcsolatos meglátásaimat.

Az 1. ESETBEN azokról a jelekről beszélünk, amik akkor jelentkeznek, amikor benne lakunk a lakásban. Ilyen lehet például az, amikor égett szagot érzünk valamelyik konnektor közelében, miközben valamilyen gépet használunk. De ilyen az is, amikor egyszer csak látszólag minden ok nélkül eltűnik egy-egy dugaljból az áram. A lakáselosztóból jövő sercegés már a jéghegy csúcsa lehet.

Ebben az esetben azonnal, gondolkodás nélkül keressünk meg egy megbízható villanyszerelőt, aki feltárja a hibát, és megoldási javaslatokat tesz az állapotok biztonságossá tételére. Sajnos tapasztalat: 40 év, az 40 év, és néha a probléma gyökerét csak a panellakás teljes vezetékcseréje „tépi ki tövestől”, és szünteti meg a könnyen életveszélyessé váló állapotokat.

A 2. ESETBEN azokról a jelekről van szó, amikor vásárolni szeretnénk egy ilyen ingatlant. Ha felismerjük ezeket, és figyelünk rájuk, akkor előre fel tudunk készülni az esetleges problémákra, amik az elektromos hálózattal kapcsolatban adódhatnak. Ha másra nem is jók, de legalább figyelmeztetnek minket arra, hogy ott a panellakás villanyhálózatával dolgunk lesz.

Erről egy összefoglalót itt írtam. Ha lakásvásárlás előtt állsz, esetleg bérelnél, de szeretnéd biztonságban tudni magad a panellakás villanyvezetékei mellett, akkor érdemes átolvasni, megnézni. Videók is készülnek különböző lakásokról/lakásokból, segítségképpen, hogy szemléltethessem, mire kell figyelni.

Villanyvezeték cseréje panelban: panellakás ajtó feletti szép szürke kábelcsatorna, mint gerinchálózat. Itt "fut" a lakás összes vezetéke.
Villanyvezeték cseréje panelban: Ebben a típusú panellakásban az ajtó feletti szép szürke kábelcsatorna látható, mint gerinchálózat. Itt „fut” a lakás összes vezetéke. Ez a kábelcsatorna és a gyári hornyok „szép” kombinációja egy szovjet típusú panellakásban.

MIT KELL TUDNI EGY PANELLAKÁS ÁTVEZETÉKEZÉSÉRŐL?

Elsősorban azt, hogy a villanyvezeték cseréje panelban nem lehetetlen. Nem szabad eltántorodnunk a biztonságos életviteltől vagy egy panellakás vásárlásától amiatt, mert úgy gondoljuk, hogy a panellakás villanyszerelése költséges és kényes művelet.

Nagyon sok minden függ attól, hogy az adott épület, amiben a panellakás található, melyik házgyárban és mikor készült. Ez a lakás címe alapján viszonylag könnyen beazonosítható. Ugyanis az adott panellakás típusa ettől függ. És a típusától függ az, hogy milyen technológiával szerelték az eredeti elektromos hálózatot, és ez pedig nagyban segíti a munkánkat.

A lakótelepek kialakulásáról és a házgyárak megjelenéséről egy rövid összefoglalót írtam korábban. A lényeg, hogy hazánkban 2 különböző típust honosítottak meg: a szovjet típus és a dán Larsen-Nielsen féle. Az első az úgynevezett falkábeles, falraragasztott és/vagy kábelcsatornás forma, az utóbbi pedig a húzható, azaz a gyárilag csövezett.

Az idő előrehaladtával aztán ezeket a technológiákat fejlesztették, ezért megjelentek ennek a két nagy alaptípusnak a kevert változatai. De alapjában véve elmondható, hogy az adott panellakás gyártási technológiája határozza meg azt, hogy hogyan lehet az elektromos hálózatot a legköltséghatékonyabban, a legkevesebb rombolással (nem rommá vésve) és a legesztétikusabban felújítani (mert a kinézet is fontos szempont).

VILLANYVEZETÉK CSERÉJE PANELBAN: A SZOVJET TÍPUSÚ PANELLAKÁS

Az ország legelső házgyára számára – és aztán a 2. kivételével szinte az összes többinek is -, az állami építőipari vállalat a szovjet licenct vásárolta meg, és ez alapján készítette el magát a gyárat. Ez meghatározta, hogy az építőelemeket milyen formában fogják létrehozni, és beépíteni.

Ezekben a lakásokban az ide technológiailag megfelelő (a kezdetek kezdetén csak a részükre gyártott) falkábelekkel szereltek. Az évjárattól függően elrejtésükre az előre elkészített gyári hornyokat, a kikönnyítéseket, és a beemelések réseit használták. Ezekben az esetekben a kábeleket jórészt ezért nem láthatjuk, gyakorlatilag el vannak tüntetve.

Ezt az alapvető koncepciót aztán többször is változtatták, és többször nem is sikerült a megfelelően kivitelezni az adott feladatot. Édesapám sokszor mondta – neki volt szerencséje ezeken az építkezéseken villanyszerelő tanulóként dolgozni -, „Na fiam, látod, itt előbb volt a kőműves, mint a villanyszerelő.„.

És valóban sokszor találkozunk olyan megoldásokkal, amikor megvan a megfelelő helye a kábeleknek, de nem használták azokat. Aztán csak a falra ragasztották őket, bár ez utóbbi is egy a panelek részére kitalált technológia volt.

Panellakásokban elterjedt alumínium MFalra vezeték és utódja a réz MMFal kábel. Villanyvezeték cseréje panelban.
Panellakásokban elterjedt alumínium MFalra vezeték (alul) és utódja a réz MMFal kábel (felül). „Ki a régit, be az újat!”. Villanyvezeték cseréje panelban.

HOGYAN CSERÉLHETŐ A VEZETÉK A SZOVJET TÍPUSÚ PANELLAKÁSBAN?

Alapvetően elmondható, hogy minden panellakás villanyszerelés esetén figyelnünk kell a modern technológiák, és a gépesítettség megfelelő kialakítására. Ez a gyakorlatban azt hozza magával, hogy az eredetinél sokkal több kábel és vezeték fog az adott lakásba beépítésre kerülni. Emiatt az eredeti panellakás villanyhálózatnál jóval több áramkörre is számíthatunk.

A több „tyúkbél” több helyet is követel magának. Szerencsére a szovjet típusú panellakások esetén is szép számmal találhatók gyári hornyok, kikönnyítések, „beemelt kockák” feletti rések, illesztések. Ezek mind-mind használhatók a duplaszigetelt kábeleink elhelyezésére és elrejtésére. Természetesen adódik úgy, hogy ez mégsem elég. Azonban megfelelő technikával a hornyok száma akár bővíthető is.

Ezekre a típusú lakásokra ténylegesen igaz az, hogy nagyon fontos a felmérés. Természetesen előzetesen mondható egy statisztikai alapú becslés a költségekre, mert elég sokat és elég sok helyen megfordultunk már. De nem mindegy, hogy hogyan és milyen módon tudjuk kiépíteni az új hálózatot, ezért tényleges árajánlatot adni a személyes igényekre szabva csak a díjmentes felmérés után lehet.

Panellakás villanyszerelés: az eredeti, de nem használt gyári horony felhasználása, MMFal vezetékkel. Szépen befér, eltüntethető.
Panellakás villanyszerelés: az eredeti, de nem használt gyári horony felhasználása, MMFal vezetékkel. Szépen befér, eltüntethető.

A DÁN TÍPUS, AVAGY A LARSSEN-NIELSEN FÉLE PANELLAKÁS VILLANYSZERELÉSE

A második típusú panel – ami ténylegesen is a 2. házgyár terméke –, a dán Larsen-Nielsen fajta lakásai ahogyan korábban is írtam, csövekkel ellátottak. Itt gyakorlatilag egybe öntötték a falakkal a csöveket és a szerelvényeknek a dobozokat is. Csak bizonyos esetekben használtak falkábeles megoldásokat. Ez áldás és átok is egyben.

Különféle kialakításokkal és elrendezésekkel találkozhatunk ezen lakásváltozat esetén is, felhasznált anyagok esetén a műanyagtól a fán át, az egészen szürreális lehetőségekig (bár ez utóbbi azért ritka, de találtam már májkrémes dobozt a konnektor mögött). Közös tulajdonságuk, hogy a kábelek és vezetékek csere esetén könnyebben eltüntethetők.

Panellakásban is létezik olyan típus, ami "gyárilag" csövezve van. Elviekben "ki a régi, be az új" módszer nagyon hatásos. Ó, ha mindig minden ilyen egyszerű lenne a villanyvezeték cseréje panelban...
Panellakásban is létezik olyan típus, ami „gyárilag” csövezve van. Elviekben „ki a régi, be az új” módszer nagyon hatásos. Ó, ha mindig minden ilyen egyszerű lenne a villanyvezeték cseréje panelban…

HOGYAN CSERÉLHETŐ A VEZETÉK A DÁN LARSEN-NIELSEN FÉLE PANELLAKÁSBAN?

A dán Larsen-Nielsen féle panellakások esetén a villanyszerelés relatív elég egyszerű: kihúzzuk a régi vezetéket a csövekből, kábelbehúzóval pedig behúzzuk az újakat. A gyárilag kialakított csövezés eléggé átgondolt és praktikus volt, és nagyon jól használható több új áramkör kialakítására. Mérete és száma okán egészen jól kialakítható az új elektromos hálózat.

Ami az előnye, az a hátránya is: ha nem tudjuk és ismerjük a pontos kialakítását az adott lakásnak, akkor sokáig és szenvedve fogjuk kitapasztalni, hogy „mi merre megy” és „ki kivel van”. Ezen felül adott pontokon lehetnek olyan elakadások, „sérülések”, amiket át kell hidalnunk, és emiatt nem lesz olyan egyszerű a villanyvezeték cseréje panelban.

Ilyen esetekben a lehetőségek ismerete szintén nagyon előnyös. Fontos, hogy az új csöveknek biztosan nem vágható/véshető/fúrható új nyomvonal (más, mint egy téglalakás!), mert az komoly mértékben bontaná meg a statikai egyensúlyt. Ebben a helyzetben a szovjet típusnál is bevált módszereket használhatjuk: adott számú és elhelyezkedésű horony marható a duplaszigetelt kábeleknek.

Bár a dolgunk könnyebb egy ilyen lakásban és más kihívásokkal kell szembenéznünk, de a felmérés és az igények megismerése ez esetben is mérvadó. A pontos árajánlat kidolgozásához elengedhetetlen a kivitelezés menetének meghatározása, és az, hogy mit és hogyan tudunk felhasználni a meglévő adottságokból.

Díjmentes felméréshez kérünk töltsd ki ezt az űrlapot vagy hívj minket.

Ha az érdekel, mi történik a megkeresésed után, akkor pedig ide kattints: ezt itt tudod elolvasni.

Kiváló
78 vélemény alapján
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.

Hasonló cikkek

Regisztrált villanyszerelő

Regisztrált villanyszerelő

Amikor például teljesítménybővítést szeretnénk, egy regisztrált villanyszerelő a mi emberünk. Teljesítmény bővítéssel – amper bővítés, áram bővítés, villanyóra bővítés néven is találkozhatunk az interneten. Egy

Panellakás vezetékcsere - jelek

Panellakás vezetékcsere – jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen? Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása

Picture of Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 502 2860
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések