Villanyvezeték cseréje panelban – panellakás és téglaház átvezetékezése

Villanyvezeték cseréje panelban

VILLANYVEZETÉK CSERÉJE PANELBAN. SZÜKSÉG VAN RÁ?


Ha felújítandó panellakást vagy téglalakást vásároltál, és az építéskori állapotok “uralkodnak” benne, akkor szinte biztosan elavult a villanyszerelési hálózat. Ezt könnyen ki is deríthetjük: elég csak benézni egy kapcsoló mögé vagy konnektor alá. Ha egy ilyen vagy ehhez hasonló kép fogad minket, akkor elkerülhetetlen a villanyvezeték cseréje panelban:

Szabad szemmel is jól látható volt. Égett konnektor a panellakás konyhájában.
Szabad szemmel is jól látható volt. Égett konnektor a panellakás konyhájában.


Persze ezt a vizsgálatot és a panellakás átvezetékelését, a villanyvezetékek cseréjét bízzuk szakemberre!

Az is előfordulhat, hogy a régi alumínium vezetékeket helyenként pótolták vagy cserélték rézből készült társaikra. Sajnos ez sem a legjobb megoldás, hisz az alumínium és a réz nem jó barátok, nem megfelelő összekötésük akár tüzet is okozhat.


BIZONYOS ESETEKBEN AKÁR MÁR LÁTHATÓ BIZONYÍTÉKA IS VAN ANNAK, HOGY ELAVULT A HÁLÓZAT:

  • konnektorégések
  • sűrű kismegszakító-leoldódás (a „biztosíték leverődik”)
  • kifakult falrész a vezeték nyomvonalán


A fenti felsorolás általában szabad szemmel is látható illetve megtapasztalható. De van, amit nem feltétlen veszünk észre, viszont a régi kötések is tudnak problémát okozni. Ezek melegedhetnek, rosszabb esetben ívet („szikrázik”) is húzhatnak, aminek pedig lakástűz a vége. A régi kötéseket összecsavarással készítették, azóta viszont már elterjedt kötési mód a wago-val történő összekötés. Utóbbit könnyebb is elkészíteni és biztonságosabb, mint a régi verzió.

Panellakás régi vezeték-összekötései. Épek, de érintésre a szövetszigetelés már porlad. A képen látható összekötés még a "jobbik fajtából" való, nem volt hozzányúlva az elmúlt 40 évben.
Panellakás régi vezeték-összekötései. Épek, de érintésre a szövetszigetelés már porlad. A képen látható összekötés még a “jobbik fajtából” való, nem volt hozzányúlva az elmúlt 40 évben.


HA ELJÖTT AZ IDŐ LAKÁS ÁTVEZETÉKELÉSÉRE, VEZETÉKCSERÉJÉRE


Ha a felújítás során a villanyvezeték cseréje mellett döntöttünk, ki kell deríteni, hogy néz ki a jelenlegi konstrukció. Azt elmondhatjuk, hogy minden lakás villanyhálózata más-más elképzelés és megoldás szerint készült el. Voltak típusmegoldások (főleg panellakások villanyszerelése esetén), de az idő előrehaladtával, és a fejlesztések megvalósulásával az alapkoncepciók kevert változatai is megjelentek. A főbb szempontok: a kábelek, vezetékek elhelyezése falon kívül (kábelcsatorna) vagy falba süllyesztve (véséssel, csövezéssel) történt.

Előbbi megoldás főleg panellakásokban látható megoldás, hiszen azt nehezebb megvésni, illetve nem is lehet akárhogy. A falba süllyesztett szerelés pedig téglaépítésű lakásokban, házakban elterjedt megoldás. Persze létezik csövezett panellakás is, és csatornázott téglalakás.


A FALON KÍVÜLI VILLANYSZERELÉS


Ennek a technológiának a lényege, hogy a kábelek a falon kívül, látható formában kerülnek elvezetésre. Biztonságos elvezetésük megvalósítására kábelcsatornába, stukkó mögé vagy gipszkarton álmennyezet alá rejtjük el. Nagy hátrányuk, hogy – a választott kivitelezési módtól függően – folyamatosan szemünk előtt lesz (pl. a kábelcsatornák), illetve adott esetben szűkítheti a teret (álmennyezet). De az is elmondható, hogy a mai modern korban szép és esztétikus kivitelezésben lakásunk dísze is lehet a kábelek ilyentén eltakarása.

Panellakás ajtó feletti szép szürke kábelcsatorna, mint gerinchálózat. Itt "fut" a lakás összes vezetéke.
Ebben a típusú panellakásban az ajtó feletti szép szürke kábelcsatorna látható, mint gerinchálózat. Itt “fut” a lakás összes vezetéke.

Hajdanán, az építéskor sok esetben a panellakásokban a legegyszerűbb módon, a falra ragasztották az úgynevezett Mfalra kábelt és erre aztán vagy vakoltak picit, vagy tettek rá a tapétát, és kész. Mondanom sem kell, ez elég ronda megoldás. Annak ellenére történt így, hogy a helye a kábelnek elő volt készítve (apám mondta mindig, aki dolgozott az ilyen építkezéseken: előbb volt a kőműves, mint a villanyszerelő). Panelokban elterjedt szokás volt még, hogy az ún. gerinchálózat (ez az a rész elsősorban az előszobában, ahol a legtöbb kábel és vezeték) kialakítását kábelcsatornával oldották meg viszont a fentmaradó hálózatrészt bevésték, eltüntették.

Persze van jó oldala is a falon kívüli villanyszerelési technikáknak: segítségükkel könnyen hozzáférhető és javítható a hibás vezetékrész vagy akár a hálózat egésze is. A villanyszerelési munka is tisztább és – ha nem is gyorsabb – könnyebb (bár a szép megoldások ügyes kezeket és időt igényelnek).

Panellakásokban elterjedt alumínium MFalra vezeték és utódja a réz MMFal kábel.
Panellakásokban elterjedt alumínium MFalra vezeték (alul) és utódja a réz MMFal kábel (felül). “Ki a régit, be az újat!”


A FALBA SÜLLYESZTETT SZERELÉSRŐL


Két változatot különböztethetünk meg ebben a villanyszerelés típusban. Az egyik, amikor védőcsövekbe történik a vezetékek behúzása, a másik, amikor a duplaszigetelt falikábeleket tesszük az előre elkészített hornyokba.

A védőcsőben történő villanyszerelés

Az első, ami a téglalakásoknál elterjedt megoldás, a védőcsövekbe történő vezetékbehúzás. Ez a folyamat sok vésést igényel és a behúzandó vezetékek számától függő csőméretet, melyet pontosan illik megválasztani. A régi/gyári csövezésbe (mely kátrányos fémcső volt az ún. méltán híres Bergmann cső) még textilborítású vezetékeket húztak (a későbbiekben már modernebb műanyag borításút). Ezeket a csöveket a szűk keresztmetszet és a lehetséges belső sérüléseik miatt nem igazán ajánlatos használni. Helyettük az újabb fajta műanyag, könnyen hajlítható védőcsöveket érdemes besüllyeszteni.

A méltán híres bergmann cső, és annak kátrányos belseje. Sajnos jobb kiszedni, mint bent hagyni, mert az áthúzásuk nehézkes.
A méltán híres bergmann cső, és annak kátrányos belseje. Sajnos jobb kiszedni, mint bent hagyni, mert az áthúzásuk nehézkes.

Ezeket a csöveket kanyaroknál nagy gonddal kell meghajlítani, hogy a későbbiekben ne legyen szenvedős a behúzás. Ami talán a legfontosabb: két kanyarnál többet ne hajtsunk egy bizonyos szakaszon, mert lehetetlen lesz vezetéket elhelyezni a csőben. A behúzásnál sok villanyszerelő használ olyan anyagot, mely megkönnyíti a húzást: szappan, vazelin, speciális behúzó-folyadék. Személy szerint én a körömvirágkrémre esküszöm

Természetesen léteznek más típusú süllyeszthető csövek és alkalmatosságok is. A modern technológia térnyerésével és fejlődésével szinte minden villanyszerelési módra (legyen az padlócsövezés, mennyezeti megoldások) léteznek egyedi megoldások, amikkel nemcsak esztétikusabb, hanem egyszerűbb és biztonságosabb a kivitelezés. A piaci újdonságok, a fejlesztések és egyes élenjáró cégek folyamatos figyelésével ezeket könnyen nyomon követhetjük (és kell is).

Panellakásban is létezik olyan típus, ami "gyárilag" csövezve van. Elviekben "ki a régi, be az új".
Panellakásban is létezik olyan típus, ami “gyárilag” csövezve van. Elviekben “ki a régi, be az új” módszer nagyon hatásos. Ó, ha mindig minden ilyen egyszerű lenne…

Panelviszonylatban is létezik olyan lakástípus, melyet a házgyárban a gyártáskor védőcsövekkel láttak el. Ezekbe a csövekbe aztán a kor technológiai és szerelési szellemében behúzták a megfelelő mennyiségű és színezetű alumínium vezetéket. Elviekben ezek esetében csak “kihúzzuk a régit és behúzzuk az újat”.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az elakadás, a csövek eltömődése elég gyakori ezen lakások esetében. Viszont az ép és használható szakaszokat ki lehet és kell is használni. Új csövet viszont panellakásban nem célszerű berakni (sőt bizonyos eseteben kifejezetten tilos), hisz ahhoz nagyon mély hornyot kell készíteni, az pedig mind a vasalást, mind a statikai állagot hátrányosan érinti (és akkor nagyon finoman fogalmaztam).

Direkt kábelezés a falba vagy vakolat alá

Abból, hogy a panellakások villanyszerelése esetén a csövezés bizonyos esetek kivételével nem megvalósítható, következik a kábelek teljes eltüntetésének másik módszere: a “bevésés”. Ez olyan panelokban lehet megoldás a villanyvezeték cseréje esetén, ahol sem védőcső, sem csatorna nem található. Az igazság az, hogy szinte minden panelban megtalálhatók azok a pontok és helyek, ahol a meglévő, de nem használt “gyári” kialakítások, a különböző illesztések, toldások mentén a kábelek elhelyezhetők. Az adott lakás szerkezetének kellő ismeretével, nagyon pontosan, szépen és biztonságosan elvégezhető az “eltüntetős” kivitelezés.

Panellakás villanyszerelés: az eredeti, de nem használt gyári horony felhasználása, MMFal vezetékkel. Szépen befér, eltüntethető.
Panellakás villanyszerelés: az eredeti, de nem használt gyári horony felhasználása, MMFal vezetékkel. Szépen befér, eltüntethető.

Az ilyen típusú panellakásokban többnyire már a meglévő vezetékek visszabontásával ki is rajzolódik az eredeti hálózat. Némi tervezéssel, sok tapasztalattal aztán a felújítás során ezekre a helyekre lehet eltüntetni a vezetékeket. Amennyiben olyan kéréssel fordulnak hozzánk, ami szerintünk statikai állásfoglalást igényel (pl. adott számú új konnektor bizonyos falakban), a kivitelezés előtt statikus kollégánk a helyszíni felmérés és a kéréseink alapján pontosan meghatározza, hogy milyen folyamatokat lehet és azokat hogyan kell elvégeznünk.

Az ilyen típusú lakásoknál duplaszigetelésű kábeleket kell használni, hisz ezek használhatók arra, hogy védőcső nélkül a falba lehessen rakni. Többféle típus és méret érhető el, az alkalmazásukat a jövőbeni hálózat, a használni kívánt gépek és az adott kábelre vonatkozó gyártói előírások határozzák meg. A régi villanyvezeték cseréje és eltüntetése azonban biztonságosan megoldható.


MIÉRT BÍZD SZAKEMBERRE A VEZETÉKEK ÁTHÚZÁSÁT?


Összességében elmondhatjuk, hogy megfelelően képzett és tapasztalt szakember segítségére van szükségünk ahhoz, hogy biztonságos legyen a felújított panellakás átvezetékelt villanyhálózata. Nem célszerű és helyenként életekbe is kerülhet, ha nem hozzáértő végzi a villanyvezeték cseréjét. A tapasztalat azt mutatja, hogy a házilag elkészített hálózat hibákat rejthet, a vezetékek elrendezése kiválasztása nem megfelelő, az elmondottak sajnos nem feltétlen tükrözik a valóságot (és az elvárt minőséget).

Ha érdekelnek a 2021 és 2022-es árak a villanyszerelésben, itt megtalálod őket.

Ha a cikk elolvasása után Te is úgy gondolod, hogy szakszerű segítséget kérnél a villanyszerelés elvégzéséhez keress minket egyéni árajánlatért és mi díjmentes kiszállás mellett segítünk megkeresni a legköltséghatékonyabb megoldást.

Hasonló cikkek

Amper bővítés leírása, menete és feltételei röviden

Amper bővítés

Az amper bővítés vagy más néven teljesítmény növelés (teljesítmény bővítés) akkor válik szükségessé, amikor a lakásunkban használt elektromos eszközeink áramfelvétele (energiaigénye) magasabb, mint amit a

Alanyi jogon 1 fázis 32 Amper jár

1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár

MIT JELENT, HOGY ALANYI JOGON 1 FÁZIS 32 AMPER INGYEN VAN? Sokszor félreérthetően csak az van kommunikálva, hogy fogyasztónként 1 fázis 32 Amper ingyenes. Sajnos