Villamos Biztonsági Felülvizsgálat

Villamos biztonsági felülvizsgálat rendelet

2020. júliusában lakóingatlanok esetében is kötelezővé vált az ingatlanok elektromos berendezéseire kiterjedő villamos biztonsági felülvizsgálat egy jogszabály módosítás hatására. Mi is ez pontosan? És tényleg kötelező?

MI A VILLAMOS BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT?

27/2020. (VII. 16.) ITM rendelet alapján módosult 40/2017. (XII. 4.) NGM rendeletben az alábbi megfogalmazás olvasható (szó szerint idézve):

“a villamos berendezések olyan részletes – a méréseket és azok számszerű eredményének kiértékelését is tartalmazó – különleges erősáramú villamos szakképzettséget igénylő ellenőrzése, amely alkalmas arra, hogy kimutassa, teljesíti-e az a vonatkozó szabványok vagy azokkal egyenértékű műszaki megoldásokat tartalmazó műszaki előírások valamennyi kritériumát, továbbá a villamos berendezés első ellenőrzéskor és a rendszeresen ismétlődő időszakos vizsgálatok során végzett teljes körű felülvizsgálat, amely magába foglalja a villamos berendezés áramütés elleni védelmének és az általános szabványos állapotának (tűzvédelmi jellegű) vizsgálatát”

Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a villamos biztonsági felülvizsgálat során – az adott ingatlan esetében – annak elektromos hálózatát ellenőrzöm különböző szempontok alapján. Méréseket végzek, felülvizsgálatot hajtok végre annak érdekében, hogy megállapítsam: áramütés elleni védelem és tűzvédelem szempontjából milyen állapotok „uralkodnak”.

Ezeket azután egy jegyzőkönyvben összegezve a megrendelő rendelkezésére bocsátom. Ebből kitűnik, hogy milyen hiányosságok kerültek a felszínre (amik ránézésre nem láthatók), milyen részek szorulnak javításra és biztonsági szempontból milyen aggályok merültek fel.

KI CSINÁLHATJA A VILLAMOS BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLATOT?

Az ellenőrzést egy erre „felkent” elektromos szakember végezheti. Ez azt jelenti, hogy a hatósági képzés elvégzése után van lehetőségünk a vizsgálatot elvégezni, arról jegyzőkönyvet létrehozni, ami hivatalos iratnak számít.

A felülvizsgálónak tisztában kell lennie a vonatkozó jogszabályokkal és szabványokkal, illetve a létestéskori rendelkezésekkel és érvényben lévő szabályozásokkal. Szerteágazó ismeretekkel kell rendelkeznie, és felkészültnek az adott ingatlan „előéletéből” (természetesen amennyire ez lehetséges).

Jelenleg is sok a bizonytalanság a felülvizsgálók és felülvizsgálatok körül. A szabályozás elég világos, az értelmezés és tapasztalatszerzés folyamatos. Ezért a folyamatok egyre kifinomultabbak, praktikusabbak és érthetőbbek.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG VILLAMOS BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLATRA?

A VBF-et az energetikai tanúsítványhoz tudnám hasonlítani. Ez utóbbi képet ad az eladósorba kerülő ingatlan energia fogyasztásáról. Tájékoztatást ad a fűtési és melegvíz rendszerről, illetve energetikai korszerűsítésekről is véleményt alkot. Ingatlan eladásakor kötelező, és a vevő számára a döntésben nagyon hasznos információ (a várható rezsiköltségek következtethetők belőle).

Hasonló szerepe lenne a VBF-nek is, csak az ingatlan áramellátása és annak állapota végett. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy az elektromos áram egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben. Gondoljunk csak az elektromos autók térnyerésére. De mondhatnám példaként a hőszivattyús rendszereket is, amihez szintén komolyabb hálózat kiépítés lehet szükséges.

Mindezek azt vetítették előre, hogy jó lenne, ha lenne egy elektromos hálózatot ellenőrző és annak hibáit, hiányosságait és javítási lehetőségeit leíró dokumentum. A villamos biztonsági felülvizsgálati jegyzőkönyv ezt az űrt töltheti be a jövőben.

MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG?

A jogszabály elég világosan fogalmaz:

1.13.2. A használatbavételt követően időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető a következők szerint gondoskodik:
f) a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén felülvizsgálat végzendő
fa) bérbeadáskor és
fb) tulajdonosváltáskor;

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Vagyis minden esetben, amikor eladunk/veszünk és kiadunk/bérlünk, szükségünk lenne erre a vizsgálati jegyzőkönyvre. Sok olyan plusz információt tartalmazhat számunkra, ami segíthet a vásárlási döntésünkben. (Kell-e felújítani, lehetséges-e a jelenlegi formában több elektromos gép használata, stb.)

Ha kiadjuk a lakást, tisztába kerülünk azzal, hogy lehet-e bármilyen szempontból életveszélyes az elektromos hálózat. Hiszen, ha az albérlővel bármi történik, az a főbérlő problémája is. A „nem tudtam” ilyen esetben nem szempont…

Érdeke lenne mindenkinek, hiszen nem árulnánk ebből a szempontból sem zsákbamacskát. Sajnos jelen pillanatban a jogalkotók nem tették azt kötelezővé, hogy ez a dokumentum a szerződés részét képezze – mint az energetikai tanúsítvány. Ezért akár adásvétel, akár bérbeadás esetén nem vizsgálja senki sem, hogy át lett-e adva a jegyzőkönyv, vagy egyáltalán el lett-e végezve a felülvizsgálat.

A KISKAPU: AMIKOR ELHAGYHATÓ

A jogszabály ugyan kötelezi a feleket a vizsgálat elvégeztetésére, viszont a fenti álláspont szerint nem része a szerződéseknek. Ezzel gyakorlatilag egyelőre ki is iktattuk a rendszerből, s ha ez időközben változik, akkor ezt a részt egyszerűen kihúzom majd.

De létezik egy legális forma – kiskapunak is nevezhető -, amikor a felülvizsgálat mégsem szükséges.

1.13.3. Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:
a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és
b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Ez tényleg azt jelenti, ha a fogyasztásmérőnél a szolgáltatói áramkorlátozó (kismegszakító) értéke maximum 32A és a lakásban van maximum 30mA-es áramvédő kapcsoló (közkedvelt nevén FI-relé), akkor a felülvizsgálat elhagyható.

Mondjuk a magam részéről az elmúlt időszakban nem sok olyan panellakást láttam, ahol a fenti feltétel második tétele teljesült volna. Az már csak hab a tortán, hogy ki és hogyan ellenőrzi az áramvédőkapcsoló megfelelő bekötését és működését.

ÍGY JÖVÜNK MI A KÉPBE

Személyes véleményem szerint fontos, hogy vevőként vagy bérlőként tisztában legyünk a lakás hálózatának állapotával. Sajnos tapasztalat, hogy a kábelek vagy vezetékek a falban vannak, olyanok amilyenek. Nem látjuk őket, sem az állapotukat, és egyszerűen elfogadjuk, hogy van áram, működik a gép és kész.

Azonban, mint egy autónak vagy sok más gépnek, ennek is szüksége van a „szerető” gondoskodásra, és a folyamatos karbantartásra (itt karbantartás = jó állapot megőrzése). Ennek első lépése egy ilyen jegyzőkönyv elkészíttetése, hogy lássuk, mivel is állunk szemben. Minden más csak ezután következhet: javítások, átalakítások, stb.

Ha villamos biztonsági felülvizsgálatra van szükséged, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy a lakás hálózatának állapotára, ne habozz, keress minket!

Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hasonló cikkek

Regisztrált villanyszerelő

Regisztrált villanyszerelő

Amikor például teljesítménybővítést szeretnénk, egy regisztrált villanyszerelő a mi emberünk. Teljesítmény bővítéssel – amper bővítés, áram bővítés, villanyóra bővítés néven is találkozhatunk az interneten. Egy

Panellakás vezetékcsere - jelek

Panellakás vezetékcsere – jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen? Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása

Picture of Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 502 2860
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések