Amper bővítés

Amper bővítés leírása, menete és feltételei röviden

Az amper bővítés vagy más néven teljesítmény növelés (teljesítmény bővítés) akkor válik szükségessé, amikor a lakásunkban használt elektromos eszközeink áramfelvétele (energiaigénye) magasabb, mint amit a villanyóra (fogyasztásmérő) alatti / melletti úgynevezett szolgáltatói kismegszakító névleges árama megenged.

A képen is látható kismegszakítón sárgával jelöltem azt a számot, amit “nézni kell”. Ez a szám adja meg a fent is említett névleges áramot: ez az a mennyiség, amennyi ezen a biztosítékon át tud folyni. Lakossági területen, panelházakban általában a következő számokkal találkozhatunk: 10A, 16A, 20A, 25A, 32A (ritkábban, de előfordul 40A és 50A is). Amikor 1 ilyen kismegszakítót látunk a mérőnél, akkor 1 fázis áll rendelkezésre, amikor 3 darab biztosítékot, akkor 3 fázisú a hálózat.

Az amper bővítés függ a szolgáltatói kismegszakító névleges áramától - a képen a szám sárgával jelölve
Az amper bővítés függ a szolgáltatói kismegszakító névleges áramától – a képen a szám sárgával jelölve

MVM NEXT AMPER BŐVÍTÉS, EON AMPER BŐVÍTÉS

Mivel mi elsősorban panellakások elektromos felújításával foglalkozunk Budapesten és Pest megyében, ezért teljesítmény bővítést is főleg ezen a területen, lakásoknál végzünk. Természetesen az oldalon az információk (pl. a bővítés menete) alapjaiban megfelelnek pl. egy családi ház esetén is. De ilyenkor a csatlakozási lehetőségek komplexebbek és a leírt lépések emiatt nem pontosan fedik a valóságot.

A 2021. szeptember 1-jei szolgáltatói változások után a fogyasztás elszámolást az MVM Next kereskedőcég, míg a teljesítménybővítéshez is kapcsolódó hálózati feladatokat az E.ON. Nagyon leegyszerűsítve: az áramot az MVM Next, a kábeleket és a hálózatot hozzá pedig az E.ON adja.

32 AMPERRE BŐVÍTÉS

Első lépésként érdemes megnéznünk a lakáshoz villanyórát, mivel fontos tudnunk, mekkora mennyiségű áramot kapunk a szolgáltatótól (a fentebb említett névleges áram). Ha ez megvan, második lépésként azt kell átgondolnunk, hogy milyen várható saját fogyasztással kell majd számolnunk (milyen gépeink lesznek, és azok milyen energiaigényűek). Ennek a 2 lépésnek az összehasonlítása fogja megadni, hogy szükséges-e a bővítés.

Vegyünk egy egyszerű példát, egy átlagos panellakást (szoba, konyha, fürdő) és átlagos igényeket (klíma, mosógép, elektromos sütő pl.). A pontos értékek jelen esetben nem számítanak, a számolás bemutatásához nem is lényegesek. A cél az érthetőség volt, és hogy akár behelyettesítve a saját számainkat, ez alapján könnyen megismerjük a lehetőségeinket.

A következő fogyasztókat vettük számba (teljesítményüket az adattáblájukon vagy a leírásukban találhatjuk meg):

  • elektromos sütő, mosogatógép, mikró, vízforraló, világítás (konyha) – kb. 4,5 kW
  • porszívó, klíma, tv, számítógép, világítás (szoba) – kb. 3 kW
  • mosógép, hajszárító, világítás – kb. 1,8 kW

Összesen tehát az eszközeink 9,3 kW teljesítménnyel rendelkeznek. A P=U×I képletbe (ahol P a teljesítmény, U a hálózati feszültség, I az áramerősség) behelyettesítve és számolva megkapjuk azt az áram mennyiséget, amire maximálisan szükségünk lehet a gépek üzemeltetése közben. Ez jelen esetben kerekítve 40 Amper.

Mivel minden eszközt teljesen egyszerre általában nem használunk, illetve a gépek jó részének áramfelvétele sem egyenletes, ezért az úgynevezett egyidejűségi tényezőnek nagy szerepe van. Tehát életszerűbb, és nagyon valószínű, hogy ennél a kiszámolt 40 Ampernél kevesebbet fogunk használni, ezért 60-80%-os “rendelkezésre állással” érdemes számolni. Jelen példánál maradva a 32 Amperre bővítés elegendő.

32 AMPERRE BŐVÍTÉS ÉS 3×16 AMPERRE BŐVÍTÉS FELTÉTELEI

A meglévő fogyasztásmérő helyek és rendszerek esetén szinte kivétel nélkül elmondható, hogy számolnunk kell a bővítés lehetőségével. Ha a fenti számítás alapján kijött eredmény összehasonlítása után azt találjuk, hogy a meglévő szolgáltatói kismegszakítón található érték nem megfelelő, mindenképpen konzultáljunk regisztrált / ajánlott villanyszerelővel.

Közösen eldönthető, hogy milyen beavatkozásra van szükség, milyen lehetőségeink vannak. A 32 Amperre bővítésnek szigorú feltételei vannak, mérőhely szabványosítással, a vezetékek cseréjével járhat. Ez a lakás belső hálózatának felújításától ugyan független lehet, de többletköltséggel jár.

AMPER BŐVÍTÉS ÁRAK, 32 AMPER BŐVÍTÉS ÁRA ÉS 3×16 AMPER BŐVÍTÉS ÁRA

Az egyik legfontosabb kérdés az ár. Ennek több összetevője is van. De elmondható, hogy egy “egyszerű” panellakáshoz tartozó bővítés nagyságrenddel olcsóbb lehet. Mert egy családi ház építkezésénél a mérőhely kialakítása, vagy egy meglévő épület esetében a szabványosítás költségesebb.

1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár című írásban részletesebben és számosabban is kitérünk arra, hogy mitől függhet és mennyibe kerülhet.

AZ AMPER BŐVÍTÉS MENETE, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Bármely, a fogyasztásmérő helyet érintő változás esetén regisztrált villanyszerelő, ajánlott villanyszerelő segítségét kell igénybe vennünk. A regisztrált / ajánlott szerelő olyan szakvizsgával rendelkező szakember, aki tisztában van az aktuális szolgáltatói előírásokkal és a mérőhelyi munkálatok elvégzéséhez szükséges jogosultságnak is birtokában van.

A bővítés lépéseiről a A teljesítmény bővítés menete MVM Next területen című cikkben írtunk részletesebben.

Hasonló cikkek

Amper bővítés leírása, menete és feltételei röviden

Amper bővítés

Az amper bővítés vagy más néven teljesítmény növelés (teljesítmény bővítés) akkor válik szükségessé, amikor a lakásunkban használt elektromos eszközeink áramfelvétele (energiaigénye) magasabb, mint amit a

Alanyi jogon 1 fázis 32 Amper jár

1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár

MIT JELENT, HOGY ALANYI JOGON 1 FÁZIS 32 AMPER INGYEN VAN? Sokszor félreérthetően csak az van kommunikálva, hogy fogyasztónként 1 fázis 32 Amper ingyenes. Sajnos

Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 363 3244
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések