Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés - panellakás bejárat melletti elektromos mérőszekrény ajt

Mi az a teljesítménybővítés? Mikor van rá szükség? Mit jelent ez egy panellakásban és kell-e egyáltalán? Mi a menete az igénylésnek? Ki tud segíteni benne? – elsősorban ezekre a kérdésekre keressük a választ. De ha olvasás közben valami az eszedbe jut, ne habozz írni nekünk, vagy keresni minket és kérdezni!

A lenti leírásban elsősorban a panellakásokhoz / társasházi téglalakásokhoz tartozó bővítéssel kapcsolatos ismereteket szedtük össze. Ezek azok a helyek, ahol a fogyasztásmérő már „készen” van, és csoportosan vagy egyedileg van elhelyezve. Egy építkezés vagy családi ház esetén – bár az alapok ugyanazok -, mások bizonyos lépések, elsősorban a a hálózatra csatlakozás „mássága” miatt. Ez esetben nem feltétlen igazak a lent leírtak, viszont hatványozottan igaz az, hogy egy szakember (regisztrált szerelő, ajánlott szerelő) tud benne segíteni.

MI AZ A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS?

Mai világunkban egyértelműen kijelenthetjük, hogy az elektromos energia kultúrájában élünk, az elektromos energia életünk mozgató rugója. Minden gépünk árammal működik, amit különböző mértékben és mennyiségben „fogyaszt el”. Bár egyre több minden energiatakarékos, mégis egyre több gépünk van, amiket szeretünk és tudunk is egy időben használni.

Hétvégén, ha együtt a család, akkor szinte biztosan megy a mosógép, a szárítógép, délelőtt sütünk és főzünk, miközben valószínű több egyéb elektromos gép is működésben van (TV, mikró, kávéfőző, vízforraló, stb.). Szerencsétlen esetben ilyenkor tapasztalhatjuk azt, hogy egyszer csak „elmegy az áram” a lakásban.

Tragédia szerencsére nem történik, mert azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztásmérőnél lévő kismegszakító leold (lekapcsol), mert a gépeink áramfelvétele meghaladta azt a mennyiséget, amit ez a főbiztosító megenged. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint kimegyünk, „felnyomjuk”, és valamilyen gépet nem üzemeltetünk tovább, későbbre halasztjuk használatát.

Erre megoldás a fogyasztásmérő alatti / melletti kismegszakító vagy kismegszakítók cseréje, hogy ezáltal több áram „jusson” a lakásba, és több gépet (nagyobb teljesítményen) lehessen üzemeltetni. Tulajdonképpen és leegyszerűsítve ez a csere a teljesítménybővítés.

A teljesítménybővítés a jobb oldali kismegszakító cseréje - nagyon egyszerűen fogalmazva
A teljesítménybővítés a képen a jobb oldali kismegszakító cseréje nagyobbra – nagyon egyszerűen fogalmazva

MIT IS TAKAR A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS?

Fontos megjegyezni, hogy a teljesítménybővítés egy gyűjtőfogalom, mert lefedi azt a folyamatot (az igényléstől, a szerelésen át, a cseréig), ami ahhoz szükséges, hogy az áramszolgáltató a fent nevezett kismegszakítót kicserélje. A történet nem minden esetben ennyire egyszerű és nem mindig gyors (főleg most a változásokkal teli 2021. év végén), de nagy vonalakban a következő lépésekből áll:

  1. Igénylés
  2. Szerelés és/vagy felülvizsgálat az ajánlott szerelő által
  3. Dokumentumok beadása
  4. Csere a szolgáltató által

Ez egy nagyon lerövidített lista, az egyes pontokat lehet még jobban részletezni, de ideális esetben ennyi csak a folyamat. Hivatkozhatnak rá és találkozhatunk még vele amperbővítés vagy esetleg fővezetékcsereként is.

MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG?

2 esetet különböztetnék meg: az egyik, amikor a felújítás során már tudatosan a használni kívánt gépeket és a panellakásunk adottságait figyelembe véve jutunk arra a következtetésre, hogy több áramra van szükségünk a használatukhoz.

A másik eset, amikor azt vesszük észre, hogy a beszerelt gépek használata során sokszor kell a mérő mellett felkapcsolnunk a kismegszakítót, mert az a túlterhelés hatására leoldott. Ez kellemetlen lehet, hiszen sütés/főzés során egy hirtelen áramszünet nemcsak pánikot, hanem rossz érzéseket is kelthet az emberben.

Mikor kell a teljesítménybővítés
Ha ezekben a lakásokban például elektromos főzőlapot szeretnénk üzemeltetni, a bővítés elkerülhetetlen.

MIT JELENT A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS EGY PANELLAKÁSBAN?

Ha a fenti képet megnézed, akkor azon látod magukat a mérőket, mellettük a biztosítékokat és alattuk azt a nagy szürke dobozt. A képen az is látszik, hogy a szolgáltatói kismegszakítók (a mérők mellett szemből nézve a jobb oldalon) 16A teljesítményűek.

Sarkított példa: a lakásban használható energia mennyisége ez esetben 16 Amper × 230 Volt = 3.680 Watt. Ez azt jelenti. Ha a leendő gépek energiaigényét (fogyasztását, teljesítményét – a gép leírásában az adattáblán megtalálható), és meghaladja a fenti számot, akkor bővíteni szükséges.

Fontos megjegyeznem, hogy ennél azért bonyolultabb a „képlet”, több mindent figyelembe kell venni (pl. egyidejűségi tényező), és ehhez szakember segítsége szinte elengedhetetlen.

SZABVÁNYOSÍTÁS ÉS FŐVEZETÉKCSERE?

A fenti képhez kapcsolódó példánál maradva, a bővítés ez esetben nemcsak a kismegszakító cseréjét jelenti. Itt a váltáshoz (hogy több áram mehessen be a lakásba) a lakásba menő vezetékek cseréje is szükséges. A jelenleg meglévő kábelezés mérete (keresztmetszete) a nagyobb áram „szállítására” alkalmatlan.

Ezen a konkrét képen a lenti nagy szürke doboz az úgy nevezett szinti elosztó, ebben vannak a leágazások, ide van minden lakás becsatlakoztatva a vezetékekkel. Röviden: ezen vezetékek áthúzása a feladat, a bővíteni kívánt lakáshoz tartozó mérőig, és a mérőtől a lakás elosztójába. Emellett a mérőhelyet szabványosítani is szükséges (zártabb doboz felhelyezése).

A fenti folyamatra (vagy egyes elemeire) nem minden esetben van szükség, ami költség szempontjából nem elhanyagolható. Erről minden esetben egyeztetni szükséges egy ajánlott szerelővel. Vele át lehet beszélni a lakásban az igényeket és hozzá kapcsolódóan a fogyasztásmérő körüli szükséges munkálatokat.

KI TUD SEGÍTENI BENNE?

Jogos a kérdés, és a válasz egyértelműen az, hogy mi tudunk segíteni. Hiszen írok róla, értünk hozzá, ez nem is vitás.

A régi ELMŰ területen (ma már a hálózat az eON-hoz, a kereskedés az MVM Next-hez tartozik) a felülvizsgálathoz és a szereléshez is (mindkettő plombabontással is jár) ajánlott szerelőre van szükség. Ez az ajánlott szerelő rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal, ismeri a folyamatot és képben van a lehetőségekkel.

Ő meg tudja határozni, hogy kivel kell és miről beszélni, mert mindig az adott lakás, de azon túl az adott társasház az irányadó abban, hogy mit lehet tenni és mit nem. Keress minket, ha kérdésed van, és mi pontos információkkal látunk el a teljesítménybővítéssel kapcsolatban.

MENNYIBE KERÜLHET?

Erre az igények, és a helyszín pontos ismerete után lehet választ adni. Ahány ház, annyi kialakítás, és ezek mind anyagköltségben, mind munkaidőben különbözőek lehetnek. Többféle forgatókönyv is megvalósítható, de minden esetben az ajánlott szerelő dönti el ennek szükségességét. Hiszen a biztonság a legfontosabb.

Általánosságban azért elmondható egy panellakás esetén, hogy mindennel együtt, ha a legkomolyabb beavatkozásra van szükség, a teljes folyamat akkor sem kerül többe 150.000,- Forintnál. Fontos, hogy keress minket, és beszéljünk a konkrét lakásról.

Kiváló
59 vélemény alapján
István Kovács
István Kovács
2023.10.31.
A barátom ajánlotta Pétert. Panel lakás teljesítménybővítésével kapcsolatban végetek nálam munkát. Nagyon megvoltam elégedve, nagyon korrekt volt! Csak ajánlani tudom!
Peter Baglyos
Peter Baglyos
2023.10.09.
Panel lakás teljes szerelésével, illetve hálózat bővítéssel kapcsolatban kerestük meg őket. Végül Horváth Tamás végezte a munkát nálunk. Nagyon felkészült, lelkiismeretes, jó munkát végző, jó áron dolgozó csapat. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Tibor Sebők
Tibor Sebők
2023.10.03.
Teljesítménybővítés miatt kerültünk kapcsolatba. Korrekt felmérés, az igényeinknek tökéletesen megfelelő megoldási javaslat amivel ráadásul sokat sikerült megtakarítanunk. Ajánlom mindenkinek.
Bence Szabó
Bence Szabó
2023.10.02.
Péter a kapcsolatfelvételtől kezdve a munkálatok befejezéséig végtelen profizmust mutat. Munkájukra jellemző a precizitás, pontosság és ügyfélközpontúság. Tudásukkal, tapasztalatukkal segítenek abban, hogy valóban "minden a helyére kerüljön". :)
Csaba Farkas
Csaba Farkas
2023.09.30.
Az előző lakásomban is ők végezték a felújítást, egyszer talán lesz családi házam is, remélem azt is tudjátok majd vállalni 😀. Profi munka, szimpatikus hozzáállás (és a blogon is jó a tartalom). Köszönöm az elvégzett munkát!
Panna Béda
Panna Béda
2023.09.26.
Péter kiváló szakember, mindenkinek ajánlom, aki lakásfelújítás előtt áll. Minden elképzelésünket meg tudta valósítani. Precízen dolgozott, és el is készült határidőre a munkával.
Andrea Williger
Andrea Williger
2023.09.11.
Minden a megbeszéltek szerint történt, precízen, pontosan, időre. Maximálisan meg vagyunk elégedve a elvégzett munkával. Nagyon korrekt, csak ajánlani tudom.
Éva Lukácsi
Éva Lukácsi
2023.07.13.
Fiúk! Nagyon köszönöm az Anyukám lakásában, de főleg a hétvégi házában és körülötte végzett "életmentő" munkátokat! Hatalmas örömet okoztatok nekünk! Éva

Hasonló cikkek

Regisztrált villanyszerelő

Regisztrált villanyszerelő

Amikor például teljesítménybővítést szeretnénk, egy regisztrált villanyszerelő a mi emberünk. Teljesítmény bővítéssel – amper bővítés, áram bővítés, villanyóra bővítés néven is találkozhatunk az interneten. Egy

Panellakás vezetékcsere - jelek

Panellakás vezetékcsere – jelek

Mik azok a jelek, amik megmutathatják, hogy a panellakás vezetékcsere elkerülhetetlen? Panellakás vezetékcsere témában sokszor találkoztam és találkozom azzal a problémával, hogy egy panellakás vásárlása

Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 502 2860
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések