Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés - panellakás bejárat melletti elektromos mérőszekrény ajt

Mi az a teljesítménybővítés? Mikor van rá szükség? Mit jelent ez egy panellakásban és kell-e egyáltalán? Mi a menete az igénylésnek? Ki tud segíteni benne? – elsősorban ezekre a kérdésekre keressük a választ. De ha olvasás közben valami az eszedbe jut, ne habozz írni nekünk, vagy keresni minket és kérdezni!

A lenti leírásban elsősorban a panellakásokhoz / társasházi téglalakásokhoz tartozó bővítéssel kapcsolatos ismereteket szedtük össze. Ezek azok a helyek, ahol a fogyasztásmérő már “készen” van, és csoportosan vagy egyedileg van elhelyezve. Egy építkezés vagy családi ház esetén – bár az alapok ugyanazok -, mások bizonyos lépések, elsősorban a a hálózatra csatlakozás “mássága” miatt. Ez esetben nem feltétlen igazak a lent leírtak, viszont hatványozottan igaz az, hogy egy szakember (regisztrált szerelő, ajánlott szerelő) tud benne segíteni.

MI AZ A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS?

Mai világunkban egyértelműen kijelenthetjük, hogy az elektromos energia kultúrájában élünk, az elektromos energia életünk mozgató rugója. Minden gépünk árammal működik, amit különböző mértékben és mennyiségben “fogyaszt el”. Bár egyre több minden energiatakarékos, mégis egyre több gépünk van, amiket szeretünk és tudunk is egy időben használni.

Hétvégén, ha együtt a család, akkor szinte biztosan megy a mosógép, a szárítógép, délelőtt sütünk és főzünk, miközben valószínű több egyéb elektromos gép is működésben van (TV, mikró, kávéfőző, vízforraló, stb.). Szerencsétlen esetben ilyenkor tapasztalhatjuk azt, hogy egyszer csak “elmegy az áram” a lakásban.

Tragédia szerencsére nem történik, mert azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztásmérőnél lévő kismegszakító leold (lekapcsol), mert a gépeink áramfelvétele meghaladta azt a mennyiséget, amit ez a főbiztosító megenged. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint kimegyünk, “felnyomjuk”, és valamilyen gépet nem üzemeltetünk tovább, későbbre halasztjuk használatát.

Erre megoldás a fogyasztásmérő alatti / melletti kismegszakító vagy kismegszakítók cseréje, hogy ezáltal több áram “jusson” a lakásba, és több gépet (nagyobb teljesítményen) lehessen üzemeltetni. Tulajdonképpen és leegyszerűsítve ez a csere a teljesítménybővítés.

A teljesítménybővítés a jobb oldali kismegszakító cseréje - nagyon egyszerűen fogalmazva
A teljesítménybővítés a képen a jobb oldali kismegszakító cseréje nagyobbra – nagyon egyszerűen fogalmazva

MIT IS TAKAR A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS?

Fontos megjegyezni, hogy a teljesítménybővítés egy gyűjtőfogalom, mert lefedi azt a folyamatot (az igényléstől, a szerelésen át, a cseréig), ami ahhoz szükséges, hogy az áramszolgáltató a fent nevezett kismegszakítót kicserélje. A történet nem minden esetben ennyire egyszerű és nem mindig gyors (főleg most a változásokkal teli 2021. év végén), de nagy vonalakban a következő lépésekből áll:

  1. Igénylés
  2. Szerelés és/vagy felülvizsgálat az ajánlott szerelő által
  3. Dokumentumok beadása
  4. Csere a szolgáltató által

Ez egy nagyon lerövidített lista, az egyes pontokat lehet még jobban részletezni, de ideális esetben ennyi csak a folyamat. Hivatkozhatnak rá és találkozhatunk még vele amperbővítés vagy esetleg fővezetékcsereként is.

MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG?

2 esetet különböztetnék meg: az egyik, amikor a felújítás során már tudatosan a használni kívánt gépeket és a panellakásunk adottságait figyelembe véve jutunk arra a következtetésre, hogy több áramra van szükségünk a használatukhoz.

A másik eset, amikor azt vesszük észre, hogy a beszerelt gépek használata során sokszor kell a mérő mellett felkapcsolnunk a kismegszakítót, mert az a túlterhelés hatására leoldott. Ez kellemetlen lehet, hiszen sütés/főzés során egy hirtelen áramszünet nemcsak pánikot, hanem rossz érzéseket is kelthet az emberben.

Mikor kell a teljesítménybővítés
Ha ezekben a lakásokban például elektromos főzőlapot szeretnénk üzemeltetni, a bővítés elkerülhetetlen.

MIT JELENT A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS EGY PANELLAKÁSBAN?

Ha a fenti képet megnézed, akkor azon látod magukat a mérőket, mellettük a biztosítékokat és alattuk azt a nagy szürke dobozt. A képen az is látszik, hogy a szolgáltatói kismegszakítók (a mérők mellett szemből nézve a jobb oldalon) 16A teljesítményűek.

Sarkított példa: a lakásban használható energia mennyisége ez esetben 16 Amper × 230 Volt = 3.680 Watt. Ez azt jelenti. Ha a leendő gépek energiaigényét (fogyasztását, teljesítményét – a gép leírásában az adattáblán megtalálható), és meghaladja a fenti számot, akkor bővíteni szükséges.

Fontos megjegyeznem, hogy ennél azért bonyolultabb a “képlet”, több mindent figyelembe kell venni (pl. egyidejűségi tényező), és ehhez szakember segítsége szinte elengedhetetlen.

SZABVÁNYOSÍTÁS ÉS FŐVEZETÉKCSERE?

A fenti képhez kapcsolódó példánál maradva, a bővítés ez esetben nemcsak a kismegszakító cseréjét jelenti. Itt a váltáshoz (hogy több áram mehessen be a lakásba) a lakásba menő vezetékek cseréje is szükséges. A jelenleg meglévő kábelezés mérete (keresztmetszete) a nagyobb áram “szállítására” alkalmatlan.

Ezen a konkrét képen a lenti nagy szürke doboz az úgy nevezett szinti elosztó, ebben vannak a leágazások, ide van minden lakás becsatlakoztatva a vezetékekkel. Röviden: ezen vezetékek áthúzása a feladat, a bővíteni kívánt lakáshoz tartozó mérőig, és a mérőtől a lakás elosztójába. Emellett a mérőhelyet szabványosítani is szükséges (zártabb doboz felhelyezése).

A fenti folyamatra (vagy egyes elemeire) nem minden esetben van szükség, ami költség szempontjából nem elhanyagolható. Erről minden esetben egyeztetni szükséges egy ajánlott szerelővel. Vele át lehet beszélni a lakásban az igényeket és hozzá kapcsolódóan a fogyasztásmérő körüli szükséges munkálatokat.

KI TUD SEGÍTENI BENNE?

Jogos a kérdés, és a válasz egyértelműen az, hogy mi tudunk segíteni. Hiszen írok róla, értünk hozzá, ez nem is vitás.

A régi ELMŰ területen (ma már a hálózat az eON-hoz, a kereskedés az MVM Next-hez tartozik) a felülvizsgálathoz és a szereléshez is (mindkettő plombabontással is jár) ajánlott szerelőre van szükség. Ez az ajánlott szerelő rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal, ismeri a folyamatot és képben van a lehetőségekkel.

Ő meg tudja határozni, hogy kivel kell és miről beszélni, mert mindig az adott lakás, de azon túl az adott társasház az irányadó abban, hogy mit lehet tenni és mit nem. Keress minket, ha kérdésed van, és mi pontos információkkal látunk el a teljesítménybővítéssel kapcsolatban.

MENNYIBE KERÜLHET?

Erre az igények, és a helyszín pontos ismerete után lehet választ adni. Ahány ház, annyi kialakítás, és ezek mind anyagköltségben, mind munkaidőben különbözőek lehetnek. Többféle forgatókönyv is megvalósítható, de minden esetben az ajánlott szerelő dönti el ennek szükségességét. Hiszen a biztonság a legfontosabb.

Általánosságban azért elmondható egy panellakás esetén, hogy mindennel együtt, ha a legkomolyabb beavatkozásra van szükség, a teljes folyamat akkor sem kerül többe 150.000,- Forintnál. Fontos, hogy keress minket, és beszéljünk a konkrét lakásról.

38 értékelés alapján
David Szasz
David Szasz
2023.01.17.
Péter pontos, megbízható, és mindent nagyon részletesen elmagyaráz - látszik, hogy nagyon ügyel a részletekre. Köszönöm! Mindenkinek szívből ajánlom!
László Bedő
László Bedő
2023.01.15.
Profi és minőségi munkát végeznek! Kifejezetten panel villanyszerelőt kerestem,volt aki nem is vállalta. A lakás teljes villamos hálózatát cseréltettem.Péter mindent a megbeszéltek szerint, és időben elvégzett,semmire nem mondta,hogy nem lehet megcsinálni. Ha szükség lesz rá,biztosan legközelebb is őt hívom! Ritka az ilyen jó szakember!
Balazs Muhl
Balazs Muhl
2023.01.13.
2023-ban segítettek nekem Péterék egy közel 40 éves panellakás villanyszerelési munkálataiban. 10/10 a szolgáltatásuk minősége minden téren. Örülök, hogy velük szerződtem a munka elvégzésére, másnak is szívből ajánlom.
B Meselényi
B Meselényi
2022.12.18.
Megbízható, profi csapat, örülök, hogy rájuk találtam! Panel lakás villanyvezetékeinek cseréje, szerelvények, fogyasztók felhelyezése volt a feladat. Péterék hozzáállása, kommunikációja az első pillanattól megnyerő volt, minden felmerülő kérdésben végig segítségemre voltak, a jelzett hibákat rögtön kijavították. Csak ajánlani tudom őket! Köszönöm a munkátokat!
Beatrix Szabó-Nótin
Beatrix Szabó-Nótin
2022.11.29.
Nagyon szép munkát végeztek, precízek, pontosak voltak, és mindenkinek csak ajánlani tudjuk Őket! Mindennel maximálisan megvagyunk elégedve. Sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy Magyarországon a legkorrektebb csapat, vállalkozó, akivel eddig találkoztunk. Mindenkinek ilyennek kellene lennie, és így intéznie a munkálatokat.
Zsuzsa Antal
Zsuzsa Antal
2022.10.23.
Megbízható és minőségi munka! Péter mindenben a rendelkezésemre állt, minden kérésemet hezitálás nélkül kezelte a lehető legrugalmasabb módon! Csak ajánlani tudom!
Sándor Nagy
Sándor Nagy
2022.09.11.
Korrekt, rugalmas, pontos, precíz ezekkel tudnánk jellemezni munkájukat! Nagyon elégedettek vagyunk az elvégzett munkájukkal!
Norbert Novák
Norbert Novák
2022.09.08.
Hol is kezdjem. Csak pozitívat írhatok. Egy 70-es években épült panellakás teljes felújítását végezték. Petiék gyorsak, pontosak, kedvesek, közvetlenek, érthetően elmagyaráznak mindent, rugalmasak, és remek, tiszta, profi munkát végeznek. Minden hülye kérésünket teljesítették, és remek ötleteket adtak a felmérésnél. Érkezésük előtt volt egy parkettázás, amit bár letakartunk hogy nyugodtan dolgozhassanak, de extrán ügyeltek rá. Sehol egy hiba. Kaptunk máshonnan olcsóbb és drágább ajánlatokat is, de a korábbi véleményeket elolvasva és a videóikat megnézve csak velük tudtuk elképzelni a munkát. Nem mellesleg teljesen versenyképes áron dolgoznak. Papíron 5 napi munkát 3 nap alatt ledaráltak. Ami a szűk határidőnkre való tekintettel nagyban segítette a költözésünket és a további munkákat. Első nap mindent megbeszéltünk, és ha közben bármi felmerült, kerestek és egyeztettünk. Folyamatos volt a kommunikáció. A munka végeztével kaptunk egy videót is hogy mi merre hogyan van a lakásban, ezt érdemes elmenteni hogy később ha felmerül kérdés, kéznél legyen. Van bennük valami ami bizalmat sugároz, és valóban elhiszed hogy ők bizony szakemberek. A munka végeztével amúgy sem lesz efelől kétséged :) Most van egy jövőbiztos lakásunk, biztonságos, teljesen felturbózott elektromos hálózattal. Boldogok vagyunk, a konyha és fürdőfelújításkor újfent keresni fogjuk őket. Nézzétek őket youtubeon és tiktokon is, minőségi kontent :) Köszönjük Srácok itt is!
Pelsőczi Sándor
Pelsőczi Sándor
2022.08.03.
A lakás komplett villamoshálózatának cseréjében kértük a segítségüket. Nagyon profik, pontosak, gyorsak és nem mellesleg jó fejek. Ezútok is köszönjük srácok!

Hasonló cikkek

Amper bővítés leírása, menete és feltételei röviden

Amper bővítés

Az amper bővítés vagy más néven teljesítmény növelés (teljesítmény bővítés) akkor válik szükségessé, amikor a lakásunkban használt elektromos eszközeink áramfelvétele (energiaigénye) magasabb, mint amit a

Alanyi jogon 1 fázis 32 Amper jár

1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár

MIT JELENT, HOGY ALANYI JOGON 1 FÁZIS 32 AMPER INGYEN VAN? Sokszor félreérthetően csak az van kommunikálva, hogy fogyasztónként 1 fázis 32 Amper ingyenes. Sajnos

Lakás villanyszerelés
Lakás villanyszerelés

Panel villanyszerelés: villanyvezeték csere (panel átvezetékezés), elektromos hálózat felújítás
+36 30 363 3244
info@lakasvillanyszereles.hu

Legutóbbi bejegyzések